اتصالات کوپلینگ

اتصال مکانیکی(کوپلینگ)
کوپلینگ یک قطعه مکانیکی برای ایجاد اتصال بین دو میلگرد است که این امکان را فراهم می‌کند تا آرماتور در ناحیه اتصال نیز رفتاری مانند میلگرد یک‌ پارچه داشته باشد، این نوع اتصال که میلگردها را به صورت سر به سر به یکدیگر متصل می‌کند، بسیاری از مزایای آرماتور یکپارچه را تامین می‌کند.
مزایای فنی
·       امكان وصله آرماتورهای با قطر بالا در سازههای بتنی سنگین.
·      كوتاه تر شدن طول ناحیه وصله در عضو نسبت به وصله پوششی و عدم نیاز به آرماتور گذاری ويژه در ناحیه وصله و كاهش حجم آرماتورها و ايجاد سهولت در بتن ريزی
·      آرايش منظم و فاصلة بیشتر میان آرماتورها در ناحیه وصله و در نتیجه ايجاد فضای مناسب برای بتن ريزی مطلوب.
·     ايجاد وصله يكپارچه بین آرماتورها و در نتیجه يكپارچه عمل نمودن آرماتور در محل وصله به هنگام اعمال نیروهای رفت برگشتی ناشی از زمین لرزه.
·       امكان وصله بدون محدوديت در هر موقعیتی در سازه بتنی مانند محل مفصل پلاستیك
·     در وصله پوششی عامل انتقال بار میان دو آرماتور، وجود بتن محصور كننده در اطراف آنها است و در صورت صدمه ديدن بتن وصله پوششی عمل نخواهد نمود ولی در وصله مكانیكی انتقال بار وابسته به بتن نیست كه اين ويژگی باعث تأمین مقاومت وصله در تمامی شرايط باربری سازه خواهد شد.
 
الزامات اجرایی
·       در هر المان، ﻣﻴﻠﮕﺮد ها می بایست ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻳﻚ در ﻣﻴﺎن و با فاصله اﻧﺠﺎم ﺷﻮد و فاصله اتصالات در میلگردهای ﻣﺠﺎور نباید از ۶۰۰ میلی متر کمتر باشد.

    ·    چنانچه اعضایی که در آن وصله مکانیکی صورت می گیرد جزیی از اجرا کششی باشند این فاصله باید به 750 میلیمتر افزایش پیدا کند

    ·       اتصالات مکانیکی می بایست در یک سوم میانی ستون و در ارتقاعات مختلف انجام شود و باید از استفاده ی کوپلر در محل چشمه اتصال جلو گیری شود
طبق بند 20-5-2-3-4 آیین نامه بتن ایران، تعداد خاموت های مصرفی در محله وصله 
پوششی تقریبا به دو برابر افزایش می یابد. که باعث افزایش هزینه میلگرد مصرفی خواهد شد ولی با استفاده از وصله مکانیکی که طول بسیار کوتاهی دارد نیاز به بارگیری خاموت بیشتر وجود ندارد و در نتیجه صرفه جویی در مصرف میلگرد خاموت را در پی خواهد داشت.
·       عدم نیاز به افزایش حداقل مساحت فولاد مصرفی (میلگرد) در محل وصله ستون باعث می شود تا طراح علاوه بر استفاده از حداکثر نسبت آرماتور (4.5 درصد) در ظرفیت مقطع ستون بتن، نیازی به افزایش ابعاد ستون نداشته باشد. این موضوع به دلیل کاهش تراکم میلگرد در محل اتصال باعث ایجاد فضای مناسب برای بتن ریزی می گردد.
وصله ستون باعث می شود تا طراح علاوه بر استفاده از حداکثر نسبت آرماتور (4.5 
درصد) در ظرفیت مقطع ستون بتن، نیازی به افزایش ابعاد ستون نداشته باشد. این موضوع به دلیل کاهش تراکم میلگرد در محل اتصال باعث ایجاد فضای مناسب برای بتن ریزی می گردد.